רפואת הפה היא אחת מ 9 התמחויות המוכרות ע"י משרד הבריאות בתחום רפואת השיניים. היא נחשבת ל ״רפואה הפנימית של חלל הפה״ וכוללת שורה של תחומי עיסוק:
כאב כרוני של הפנים והלסתות
אזור הפה והפנים הינו מאוד "צפוף": שרירים, עצבים, כלי דם, בלוטות רוק, ריריות, חללי האף והסינוס, עצמות ומפרקים, וכמובן שיניים. כל אחד מהם יכול להיות מקור אשר מעורר כאב חריף או ממושך (כרוני). הסימפטומים יכולים להטעות ולעיתים מטופלים נודדים מרופא שיניים/אא"ג/נוירולוג אחד לשני בתלונה על כאבים, ובעצם המקור הוא אחר בכלל. הכאבים היותר נפוצים הינם כאבים ממקור שרירי הלעיסה ומפרקי הלסת, אך ישנם גם כאבים עצביים (נוירופתיים)
בתחום רפואת הפה יש את הידע והניסיון לבחון את כל האפשרויות הקיימות למקור הכאב ולהמליץ על הטיפול המתאים. טיפול בהפרעות אלה יכול להיות ממושך ויכול לכלול מגוון טיפולים תרופתיים, פסיכולוגיים, הזרקות מקומיות לנקודות כאב, פיזיותרפיה ועוד.
מחלות של ריריות הפה
כאשר נמצא ממצא כלשהו בריריות הפה ה"חשודות המיידיות" הן לרוב אפטה או פטרת, אך טווח המחלות וההפרעות שעלולות לפגוע בריריות הפה רחב מאוד וכולל מחלות זיהומיות (למשל הרפס או קנדידה), תופעות תגובתיות לעישון, לקרינת שמש, לחומרים מלאכותיים בחלל הפה כגון כתרים או תותבות, או לתרופות. ישנן גם מחלות דלקתיות כרוניות כדוגמת ליכן פלנוס (ילפת שטוחה), וגם נגעים טרום ממאירים כגון לאוקופלקיות ואפילו גידולים ממאירים.
היתרון הגדול הוא שחלל הפה הוא נגיש לבדיקה לא פולשנית ויש צורך רק בעין מיומנת על מנת להתחיל לבסס אבחנה מבדלת ולהחליט על טיפול או המשך בירור.
הבדיקה הראשונית של חלל הפה אינה פולשנית ולרוב מהירה. הטיפולים המועדפים ברוב המצבים יהיו מקומיים בחלל הפה. כיום משרד הבריאות ממליץ מומלץ לכל אדם מעל גיל 50 לבצע אחת לשנה בדיקת סקר לגילוי מוקדם של סרטן חלל הפה, גם אם אין לו גורמי סיכון כדוגמת עישון או מחלות רקע.
מחלות של בלוטות הרוק
יש לנו 6 בלוטות רוק גדולות וכמה מאות בלוטות רוק קטנות המפוזרות ברירית הפה. ישנן הרבה סיבות לפגיעה בתפקוד בלוטות הרוק ויובש בפה הינו מצב שכיח מאוד. יובש פה, אשר מכונה גם קסרוסטומיה, יכול לנבוע ממספר רב של גורמים ומחלות כדוגמת מחלות אוטואימוניות (למשך תסמונת סיוגרן), הקרנות וטיפול כימי לחולי סרטן, הפרעות חסימתיות של בלוטות הרוק, מחלות של מערכת העיכול, הפרעות נפשיות, וגם כתוצאה מנטילה קבועה של תרופות מסוימות. הפרעות בתפקוד בלוטות הרוק יכולות לגרום להפרעות בחוש הטעם והריח או תחושת שריפה בפה.
הפרעות בתחושת הטעם
חלק בלתי נפרד מהיום יום שלנו עושה שימוש במערכת ה"כימו-סנסורית" – היא האחראית על חושי הטעם והריח. כל פגיעה בה יכולה לגרור הפרעה קשה באיכות החיים ויכולה אף לסכן את הבריאות, למשל עקב ירידה חמורה במשקל או עקב חשיפה לרעלים ולמזונות מקולקלים. טיפול בהפרעות אלה לרוב מאוד מאתגר וכולל שלילת גורמים מקומיים שיכולים להסביר כגון מחלת חניכיים, זיהום דנטלי, תכשיר חדש להיגיינת הפה, לאחר מכן יש לבצע בירור של מערכות גוף אחרות.
ייעוץ בנושא הטיפול בבעלי רקע רפואי מורכב
העלייה בתוחלת החיים גוררת עלייה בשכיחות המחלות הכרוניות. בנוסף הגישה הקיימת בעולם היא לשמור ככל שניתן על השיניים הטבעיות. מכאן שישנם יותר ויותר מטופלים מבוגרים וקשישים הזקוקים לטיפולי שיניים (מורכבים יותר ופחות) – אבל הרקע הרפואי שלהם משפיע על בחירת סוג הטיפול ועל האופן שבו יש לטפל.
סוגיה מאוד חשובה בעניין זה היום הינה הטיפול כאשר יש נטילה מקבילה או נטילת עבר של משפחות של תרופות אשר נועדו לטפל ב"בריחת סידן" (אוסטאופורוזיס). חלק מהתרופות עשויות לגרר סיבוכים בעצמות הלסתות אם נעשית פעולה כירורגית בחלל הפה או שיש זיהום כלשהו. חשוב מאוד להכיר את התרופות השונות ולהתייחס לתוכנית הטיפול ובעיקר לתזמון שלבים שונים בטיפול.