ניווט מהיר

הפרעות בליעה

אכילה ובליעה

היכולת לאכול ולבלוע היא צורך קיומי ובסיסי המלווה אותנו מיום היוולדנו. אנו זקוקים למזון על מנת לבנות את שרירינו, לספק אנרגיה למערכות הגוף השונות ולאפשר למוח לתפקד בצורה תקינה ויעילה. האכילה מערבת את חוש הטעם והריח, מספקת לאדם מקור הנאה והופכת להיות חלק בלתי נפרד מחיי החברה. תהליך הבליעה הוא תהליך מורכב הדורש קואורדינציה ותאום בין מערכות נוירומוסקולריות של איברי הפה, הפרינקס (גרון), הלרינקס (קופסת הקול) והושט (צינור עיכול המחבר בין הלוע לקיבה).

הפרעות בליעה

הפרעות בליעה (דיספגיה) יכולות להיות מולדות או נרכשות. הגורמים להפרעות בליעה כוללים: זיקנה, מחלות נירולוגיות שונות (פרקינסון, ארוע מוחי, ניוון שרירים ועוד) הפרעות מבניות במערכת הבליעה, הקרנות, הפרעות קוגנטיביות, הפרעות התנהגות והפרעות נפשיות. הפרעות הבליעה עלולות לגרום לירידה באספקת מזון לגוף ו\או כניסתו לדרכי הנשימה וכתוצאה מכך עלולים להתפתח תת-תזונה, זיהומים באברי הנשימה, דלקת ריאות ואף מוות. 
על מנת למנוע סיבוכים כתוצאה מהפרעות בליעה יש צורך באבחון מוקדם ככל האפשר (ברגע שמופיעים הסימנים הראשונים) על מנת להתחיל טיפול שיאפשר המשך בליעה בטוחה ויעילה.

סימנים להפרעות בליעה

סימנים להפרעות בליעה כוללים שיעול, אפיזודות של חנק, הרגשה של מזון תקוע בגרון, פחד לבלוע, ירידה בתאבון, ריור, החזקת מזון בפה, קושי בבליעת כדורים, שינויי באיכות הקול לאחר הבליעה, מזון/נוזל יוצא מהאף, ירידה בלתי מוסברת במשקל, ליחה מרובה, חום, דלקות בדרכי נשימה עליונים ודלקת ראות.

אבחון הפרעות בליעה

תהליך הערכת תפקודי בליעה מתחיל בהערכה קלינית של תפקודי בליעה ע"י קלינאית תקשורת. הערכה כוללת מספר שלבים: אנמנזה, בדיקת מבנה, תפקוד ותחושה של אברי הבליעה (בדיקה אורומוטורית), בדיקת קול ודיבור ובדיקת תפקודי בליעה עם ובלי מזון. הבדיקה כוללת החדרה של הסיב דרך האף המאפשר לצפות בבית הבליעה והחלק העליון של קנה הנשימה. הבדיקה נמשכת  כ-10 דקות וכוללת  בליעת של מרקמים שונים של מזון  ונוזל (מוצק, מוצק רך, דייסתי, נוזל רגיל ונוזל סמיך) הצבועים בצבע מאכל (לאפשר תמונה ברור יותר על המסך). בבדיקה זו ניתן לצפות בבירור על מסלול המזון/נוזל שניבלע, היכן ניתקע והאם ניכנס לקנה (אספירציה). בנוסף,  בדיקה זו מאפשרת הערכת מבנה ותפקוד של מיתרי הקול. הבדיקה מוקלטת במחשב וניתן לצפות ולנתח את תהליך הבליעה גם לאחר סיום הבדיקה.  .

בתום הערכה ובהתאם לממצאים הקלינאית תסביר את ממצאי הבדיקה וההמלצות. לעיתים הקלינאית תמליץ על המשך הערכת בליעה עם סיב אופטי גמיש (FEES – Fiberoptic Endiscopic Evaluation of Swallowing). בדיקה זו מתבצעת גם כן במרכז להפרעות קול ובליעה ת"א, על ידי רופא אאג וקלינאית תקשורת. הבדיקה  מתבצעת ללא הרדמה  לאפשר התבוננות בתפקודי הגרון ומערכת הבליעה  בזמן אמת. כאשר ניתנים מזון ושתייה בזמן הבדיקה, ניתן לעקוב אחרי התפקוד הפיזיולוגי של מנגנון הבליעה ולצפות בפתולוגיות אנטומיות או תפקודיות המשפיעות עליו.

מטרות הבדיקות:

  • להעריך את תפקוד שרירי הבליעה ולאבחן את תפקודי הבליעה. 
  • לבחון השפעת טכניקות בליעה מפצות, תנוחות ושינוי מרקמי מזון/נוזל על תהליך הבליעה. 
  • לקבוע את אופן הזנת המטופל, סוגי מזון/נוזל שיכול/ה לבלוע בצורה הבטוחה והיעילה ביותר.

טיפול בתפקודי בליעה

טיפול התנהגותי בהפרעות בליעה מתבצע בעיקר ע"י קלינאית תקשורת, בנוסף, קיימים ניתוחים והליכים רפואיים שונים המקלים על הפרעות הבליעה. שתי מטרות עיקריות לטיפול בהפרעות בליעה: 

  • שמירה על הזנה יעילה ובטוחה
  • רכישת יכולת אכילה תקינה במגבלות מצב המטופל.

טיפול התנהגותי מתרכז בלמידת תנוחות וטכניקות בליעה המפצות על התפקוד הלקוי של מערכת הבליעה. לדוגמה: בזמן בליעת נוזלים המטופל/ת לומד/ת להרכין את הראש כדי למנוע אספירציה כשקיים איחור בפעולת רפלקס הבליעה. כמו כן,המטופל/ת מודרך/ת לגבי שינוי מירקם המזון ע"פ הפרעת הבליעה, לדוגמה: כשקיים קושי בלעיסת מזון מוצק או כששרירי הגרון חלשים והמזון לא מחליק בקלות מומלץ לעבור למזון במרקם מעוך או דייסתי. 
כשקיימות הפרעות מוטוריות ותחושתיות של אברי הבליעה, הטיפול מתרכז בביצוע תרגילים אורומוטורים וטיפול תחושתי בעזרת גירוי טרמי, שינויי טמפרטורה וטעמים.

טיפול חדשני בהפרעות בליעה – (Video Assisted Swallowing Therapy (VAST

טיפול בהפרעות בליעה באמצעות משוב ויזואלי נועד להעלות למטופל את המודעות והבנת הפרעת הבליעה. במהלך טיפול  VAST  המטופל יצפה בווידיאו של הפרעת הבליעה שלו ואח"כ בווידיאו נוסף של הבליעה עם טכניקה מפצה שהותאמה לו. באופן זה המטופל יצפה ויבין את יעילות טכניקת הבליעה המפצה. הגישה במרפאה להפרעות בליעה היא שהבנת הפתולוגיה תוביל לתרגול ויישום טכניקת הבליעה המפצה בחיי היום יום.

מפגשי אבחון/טיפול בהפרעות בליעה

כל מפגשי האבחון והטיפול מתקיימים במרכז להפרעות קול ובליעה.
פגישה ראשונה כוללת הערכת תפקודי בליעה ע"י קלינאית תקשורת וע"פ ממצאי בדיקה זו נקבע המשך אבחון (FEES) או המלצה להתחלת טיפול. מפגשי הטיפול בהפרעות בליעה מתבצעים בתדירות של אחת לשבוע. טיפול בשיטת VAST מתבצע באופן אינטנסיבי של 5 מפגשים בשבועיים.

רצון החולה, מוטיבציה ותרגול עצמי בהתמדה בבית הם תנאים הכרחיים להצלחת הטיפול.