קלינאות תקשורת היא תחום טיפולי רחב הנוגע להפרעות תקשורת ושמיעה במטופלים בכל הגילאים.
במרכז להפרעות קול ובליעה, קלינאי התקשורת מטפלים בקשיי דיבור, שפה, היגוי, קול, שטף הדיבור (גמגום), בליעה, דחיקת לשון, וכן בקשיי תקשורת ושפה הנובעים מהפרעות נוירולוגיות שונות.
במקרים שלהפרעות קול, ד"ר יקי כהן מבצע בדיקה לרינגיאלית הכוללת הערכת מבנה ותפקוד מיתרי הקול ומפנה לטיפול על ידי קלינאי תקשורת, בהתאם לצורך.
במקרים של הפרעות בתפקודי בליעה, מתבצעת הערכה משותפת על ידי ד"ר יקי כהן וד"ר יעל מנור, ועל פי ממצאי האבחון, הנבדק מופנה לטיפול.
קלינאות תקשורת והפרעות קול
מטופל עם הפרעות קול המגיע למרכז להפרעות קול ובליעה תל אביב, נבדק תחילה על ידי רופא א.א.ג המאבחן את מקור ההפרעה הקולית. על פי הממצאים, המטופל מופנה לטיפול בהפרעות קול, המתבצע על ידי קלינאית תקשורת. מטרת הטיפול היא לייעל את השימוש במערכת הקול ולשפר את איכות הקול.
ממצאים הדורשים טיפול על ידי קלינאית תקשורת כוללים: סגירה לקויה של מיתרי הקול, לרבות סגירה מוקשתת, סגירה עם רווח לאורך מיתרי הקול, פעילות יתר של מיתרי הקול העלולה לגרום לבצקת ויבלות על מיתרי הקול.
בנוסף ניתן טיפול גם בהפרעות בתפקוד מיתרי הקול ממקור נוירולוגי, כגון חולשה/שיתוק של מיתר/י הקול.
הטיפול בהפרעות קול הוא על פי רוב קצר מועד ומתרכז בזיהוי דפוסי התנהגות הפוגעים במיתרי הקול, בביצוע תרגילי קול בהתאם לפתולוגיה, ברכישת טכניקות דיבור נכונות וביישום בדיבור הספונטני בחיי היום יום.
קלינאות תקשורת והפרעות היגוי
הפרעות היגוי כוללות שיבושי היגוי של הגאים (צלילי השפה), כאשר כתוצאה משיבושים אלו המילים נהגות באופן הפוגע במובנות הדיבור. הפרעות היגוי כוללות השמטת הגאים ממילה, החלפת הגאים, היגוי לא תקין של צלילים ועוד. הפרעות היגוי מופיעות אצל ילדים ומבוגרים כאחד, והן יכולות להיות מולדות או נרכשות. בהפרעות מולדות/התפתחותיות, ההפרעה נשמעה בזמן שהילד/ה רכש/ה את השפה והיא לא עברה מעצמה. לעומת זאת, הפרעות היגוי נרכשות מופיעות עקב פגיעה נוירולוגית/ מחלות/ ניתוחים וכדומה.
דחיקת לשון
דחיקת/דחיפת לשון הינה דפוס התנהגותי המאופיין במנח קדמי מוגזם וקבוע של הלשון כנגד או בין השיניים הקדמיות בזמן דיבור, בליעה או מנוחה. דחיקת לשון עלולה לגרום ללחץ על השיניים וכתוצאה מכך להטיית השיניים קדימה. באופן זה, מבנה הלסתות והמנשכים עלול להשתנות ולחייב התערבות של טיפול אורתודנטי. לרוב יש צורך בשילוב של טיפול אורתודנטי שמטרתו יישור השיניים וטיפול קלינאית תקשורת, המתרכז בשינוי תפקודי הלשון. כלומר, בזמן דיבור, בליעה או מנוחה המטופל לומד להשתמש בלשון ולמקם אותה באופן נכון.
הפרעות שפה עקב פגיעות נוירולוגיות
אפזיה היא הפרעה ביכולות השפתיות עקב פגיעה נוירולוגית באזורים האחראיים על השפה במוח, כלומר אובדן היכולת להבין או לבטא שפה מדוברת או כתובה. הגורם העיקרי לאפזיה הוא אירוע מוחי, אולם פגיעות ראש, גידולים וסוגים שונים של פגיעות מוחיות יכולים גם הם לגרום לאפזיה. מיקום וגודל הפגיעה המוחית, בשילוב גורמים אחרים כגון: גיל, רמת השכלה ומצב בריאותי כללי, משפיעים על חומרת האפזיה. אבחון שפה לאיתור סוג האפזיה מבוצע על ידי קלינאית תקשורת וכולל אבחון של מרכיבי השפה השונים. אלה כוללים שיום, שליפת מילים, חיקוי של צלילים, חזרה על דיבור, מילים ומשפטים, תחביר, דיבור חופשי, הבנה שמיעתית, הבנת הנקרא וכתיבה. טיפול באפזיה מתבצע על ידי קלינאי/ת תקשורת ומטרתו לשפר את היכולות השפתיות של המטופל האפאזי ולייעל את הכישורים התקשורתיים שלו. הטיפול מתבצע במסגרת פגישות פרטניות חד-שבועיות ובהמשך ניתן להמשיך בטיפול במסגרת קבוצתית.
פגיעת ראש טראומטית הנגרמת כתוצאה מחבלה, כגון תאונה או נפילה מגובה רב, יכולה לגרום לפגיעה קשה ביכולות קוגניטיביות (תהליכי חשיבה), כגון יזימה, קשב וריכוז וזיכרון. פגיעה ביכולות אלה גורמת לקשיים שפתיים ותקשורתיים הניתנים לטיפול על ידי קלינאית תקשורת בטיפול פרטני ו/או בקבוצה.